Kusje
Kusje

Kusje

Het kusje geven is een leuke, kleine oefening, die je eigenlijk elk paard wel kunt leren. Of ieder paard hier geschikt voor is, is weer een heel andere vraag. Niet ieder paard is namelijk zo zachtaardig en sommigen gooien met alle liefde nog een paar keiharde tanden in hun slobberkus. Weer andere paarden, Lieve bijvoorbeeld, hebben overduidelijk van een Franse opvoeding genoten: niet alleen met de lippen, maar met de gehele tong geven ze een natte lik over je wang! Chicka daarentegen drukt vaak gewoon even haar snuit in mijn gezicht, vaak met zo’n enthousiasme dat er een hele smeur modder terug te traceren is op mijn huid.

Van dit kunstje wordt je zelf dus niet bepaald schoner, en het is dan ook niet vreemd dat sommige mensen dit hun paard helemaal niet willen leren. Ik vind het altijd echter wel schattig, en omdat het zo supersimpel is kan werkelijk ieder paard (ongeacht het IQ of de leeftijd) het heel snel leren.

De uitleg van dit kunstje is dan ook voor de verandering eens kort en krachtig: je houdt je gezicht dicht bij dat van je paard en tikt zachtjes op je wang. Ik maak vaak nog een kusgeluidje met mijn lippen – het stemcommando – maar je kunt ook een echt woord gebruiken, bijvoorbeeld ‘kusje’. Zodra je paard, nieuwsgierig, zijn snuit tegen je wang aanduwt, beloon je. Het is in het begin helemaal niet erg als hij ook nog (vooral) je vinger aanraakt. Na een paar keer oefenen zal je merken dat je paard steeds sneller zijn snuit op je wang drukt, en dan laat je de vinger geleidelijk aan steeds meer weg.

De manier waarop je paard het kusje geeft, is voor elk paard verschillend. Sommige paarden zetten overal hun tong bij in en lebberen meteen je halve gezicht af, terwijl andere paarden alleen maar even licht je wang aanraken met hun neus. Elke variant is natuurlijk goed, zolang een paard maar natuurlijk niet zijn tanden gaat gebruiken. Als je gebeten wordt moet je dit meteen corrigeren – dit mag nooit. Ben hier echter wel op tijd mee; als je na drie seconden na het Hannibal-incident nog steeds niet gereageerd hebt, ben je eigenlijk al te laat.

Nee – een paard houden kost dan wel een rib uit je lijf, het is toch nooit de bedoeling dat er ook daadwerkelijk een hap uit je genomen wordt. Hier zou ik me echter niet al te veel zorgen over maken: als je paard jou respecteert en vertrouwt, zal hij sowieso niet zo snel de neiging hebben om je te gaan bijten.

Een dikke kus van ons en tot de volgende keer!