AmraMori
Paardencoaching

Paardencoaching

Wat is paardencoaching?

De kracht van de kudde

Bij paardencoaching wordt gebruik gemaakt van het dierlijke instinct van een paard. Om te overleven in het wild, is het namelijk van belang dat de gehele ‘kudde’ goed in zijn vel zit. In onze moderne samenleving ziet het paard ons, de mens, als een onderdeel van die kudde – een bondgenoot.

Een paard is ook een vluchtdier. Hij gaat niet naar het gevaar toe, maar rent er in eerste instantie altijd van weg. Hoe groter een kudde is, hoe kleiner het risico dat een paard zelf gegrepen wordt door iets gevaarlijks, zoals een roofdier. Hoe groter de kudde, des te veiliger het paard zelf is.

Hierdoor beschouwt het paard iedere – in zijn ogen – ongevaarlijke levensvorm als een kuddelid, ook als hij die nog nooit eerder gezien heeft. Ieder mens wordt hierdoor zonder aarzelen en zonder oordeel opgenomen in zijn groep. Wij horen bij het paard.

Het paard verdeelt zijn aandacht tussen de omgeving, zoekend naar mogelijk gevaar, en tussen de kudde, zijn plek van veiligheid. Als hij merkt met zijn scherpe, verfijnde zintuigen dat een kuddelid zich niet veilig voelt, neemt hij dat gevoel over. Hij kopieert het gedrag, de gevoelens van het groepslid dat zich niet goed voelt, en uit deze via zijn lichaamstaal. Dit heet spiegelen.

Tijdens een sessie wordt datgene wat het paard spiegelt, gelezen en vertaald door de paardencoach. Door de lichaamshouding van het paard tijdens een coachgesprek goed te bestuderen, wordt ontdekt waar de coachee bepaalde stress- en pijnpunten ervaart. 

Dankzij het paard is ontdekt waar de spanning zit – de coach houdt zich bezig met de waarom. Zo werken mens en dier samen om mentale en fysieke spanning weg te halen uit het menselijk lichaam. 

Afspraak

Eenmalig of herhalend

Een paard straalt een natuurlijke rust uit, waar wij, onbewust, voortdurend door beïnvloed worden. Hierdoor zorgt een sessie vaak voor ontspanning en kalmte – dingen die in onze steeds drukker wordende wereld, steeds moeilijker te vinden zijn.

Heeft u interesse in deze alternatieve vorm van therapie? Maak dan een afspraak en krijg een klik met ons team en onze coachpaarden!